Whisky

Når noget betegnes Single Malt Whisky betyder det, at der er fra ét destilleri. Blended Whisky er fra minimum to destillerier og kan indeholde grain. Grain Whisky er lavet på andet end byg - typisk majs eller hvede. En Blended Whisky indeholder som regel whisky fra flere forskellige destillerier, men kan også bestå af en blanding af grain og maltwhisky fra kun ét destilleri.

Whisky

Dyk ned i baggrunden om whisky

Som nævnt tidligere kan whisky opdeles i hvilket land det kommer fra, samt hvordan den fremstilles. Nedenfor har vi lavet en opdeling efter land og de forskellige betegnelser.

Skotsk whisky
Traditionelt har man inddelt whiskyproduktionen i Skotland i flere regioner, hver med forskellige regionale kendetegn. De mest kendte er Speyside og Islay-regionerne. I Speyside produceres de fleste af de kendte mærker, og generelt er det den volumenmæssigt største region. Islay er en lille ø, men med en række meget markante destillerier, som hovedsageligt producerer kraftig røget whisky.

 • Single Malt Whisky
  Skotsk maltwhisky er typisk dobbeltdestilleret på kobberkedler. Whiskyen lagres herefter på egetræ. For at være en skotsk whisky skal den være på mindst 40% alkohol, lagres i mindst 3 år på egetræsfad i Skotland samt tappes i Skotland. Maltwhisky er fremstillet efter den oprindelige metode for fremstilling af whisky, hvor man omdanner byg til malt, tilsætter vand og lader den gære, hvorefter den bliver destilleret i en kobberkedel. Det er denne metode, man bruger til fremstilling af skotsk singlemalt whisky, hvilket blot betyder, at whiskyen er fremstillet på et enkelt destilleri.
 • Blended Malt Whisky
  Som navnet angiver, indeholder denne type mere end én type malt, hvilket giver helt andre muligheder for at arbejde med smagen. En blended malt whisky er typisk en blanding af forskellige single malt whiskyer fra forskellige destillerier, som på den måde skaber sin helt egen unikke smagsprofil.

Amerikansk Whiskey

 • Bourbon
  Bourbon skal minimum være fremstillet af 51% majs. Det kan produceres frit i hele USA, dog bliver de fleste produceret i Kentucky. Derudover skal den være lagret i minimum fire år, som gøres på forkullede egetræsfade. Vil du prøve en lækker, krydret og kraftig bourbon, så prøv Wild Turkey Kentucky Straight Bourbon. Den er dejlig rund at nyde rent og yderst velegnet til den klassiske drink Old Fashioned.
 • Rye Whisky
  Rye whisky har en meget krydret og frugtagtig smag. Når der fremstilles Rye (rug) whisky, skal det bestå af minimum 51% rug, have en alkoholprocent på minimum 40%, og derudover været lagret i 2 år i nye forkullede egetræsfade.
 • Tennessee Whiskey
  Forskellen mellem Tennessee whisky og bourbon, er at Tennessee whisky bliver filtreret gennem et kulfilter, inden whiskyen bliver hældt på tønder.

Irish Whiskey

 • Irsk Whiskey
  Fremstilling af irsk whiskey foregår på korn, hvilket kan være maltet eller umaltet hvede, byg, havre eller majs. Herefter bliver whiskey'en destilleret tre gange i kobber potdestillatorer, hvor den efterfølgende modnes i minimum tre år. Irsk whiskey bliver produceret i fire forskellige typer; Malt, Pot Still, Single Grain og Blened Irish.
 • Malt Irish Whiskey
  For at en whiskey kan blive kaldt Malt Irish whiskey, så skal den være fremstillet af 100% maltet byg fra Irland. Derudover skal den være lagret i mindst tre år på egefade og have en alkoholprocent på 40%. Hvis den skal hedde ’Single Malt’, skal den være dobbeltdestilleret og være fra ét destilleri i Irland.
 • Pot Still Irish Whiskey
  Dette er en mere krydret whiskey, hvilket skyldes den både fremstilles af en mash, som både er lavet på maltet og ikke-maltet byg. Efterfølgende skal den destilleres i en pot still, hvor den bliver destilleret tre gange.
 • Grain Irish whiskey
  En Grain Irish whiskey skal bestå af 30% maltet byg, hvor resten er umaltede korntyper. Det kan enten være hvede, byg eller majs. Derudover bliver whiskeyen destilleret på coffey still.
 • Blended Irish Whiskey
  Denne type whiskey er en sammenblanding af kornsorter og whiskeyer. Den indeholder både; Single Grain whiskey, Single Malt whiskey og Single Pot Still whiskey, som bliver destilleret på en kobberkedel.

Historien om whisky er en smule uklar og har gennem årtier været en kontrovers mellem irerne og skotterne. De fleste mener dog at whiskyens oprindelse stammer fra munkene i Storbritannien, hvor den er blevet fremstillet siden begyndelsen af 1400-tallet. Whisky bliver oftest produceret i Irland, Skotland, USA og Canada.

Hvis du har undret dig over hvorfor whisky staves på flere måder, så er der en god grund. Det er nemlig baseret på, hvor i verden whiskyen er produceret. Er den skotsk staves det ’whisky’, hvorimod den staves ’whiskey’ (med 'e') hvis den er fra Irland eller USA.

Ofte fremstilles whisky af fermenteret byg, rug, hvede eller majs, der er destilleret. Er der tale om en maltwhisky er den selvsagt produceret på malt. Produktionen af whisky minder om processen når man fremstiller øl. Det adskiller sig først ved destillerings- og lagringsprocessen. De første faser i fremstillingsprocessen svare således til maltning, tørring, mæskning og gæring. Efterfølgende bliver det destilleret og lagres på ’casks’ af egetræ. Casks er fade, eller store whisky tønder, der er lavet af egetræ. Dette er med til at give den klassiske brune farve. Nogle gange tilsættes der karamel for at få den ønsket farve. Der er dog to krav når man producerer whisky, ét er, at den minimum skal lagre i tre år, og to, at den minimum skal indeholde 40% alkohol.

Bourben er en amerikanske udgave, som hovedsageligt produceres på majs, men følger de samme principper som whisky. Alle tre typer kan nydes rent, med is eller bruges i drinks og cocktails.

Ofte defineres en god whisky, som værende rund, med ”bid”, samt kraftig en eftersmag. Dette opnås blandt andet ved lagringen. Derudover kommer det også an på, hvad der matcher dine smagsløg. Vælg en whisky som matcher dine smagsnuancer og lad dig ikke styre af prisen.

Er en billig whisky god?
Det kommer helt an på, om den skal blandes op eller nydes rent. En billigere whisky er bedst i drinks og cocktails, hvorimod en dyrere whisky der har været lageret i mange år, er væsentlig bedre at nyde ren. Her er der ikke andet for end at prøve dig frem og eksperimentere med de billigere såvel som dyrere, og på den måde finde den helt rigtige whisky til netop dine smagsløg. Se vores udvalg og køb din næste whisky online her.

Tullamore D.E.W stammer fra byen Tullamore i Irland, hvor den blev lanceret i 1829, som er den meste solgte whiskey i Danmark. Tullamore D.E.W. er den eneste whiskey, der bliver fremstillet efter princippet ”The Power of Three” indenfor de centrale faser af whiskey fremstilling: Destillering, blandingsforhold og fadlagring. Tullamore D.E.W. er derfor destilleret tre gange for en enestående blødhed – Desto mere man destillerer, desto renere og blødere bliver produktet. Til sammenligning destilleres skotske whiskyer kun to gange. Derudover består Tullamore D.E.W. af alle tre typer af irsk whiskey; Pot Still, Single Malt og Grain whiskey, som er med til at give en større kompleksitet. Som modnes på tre forskellige slags fade: traditionelle irske whiskey fade, ex-bourbon fade og ex-sherry fade. Kombinationen af disse tre typer fad skaber en overtruffen smag med dybde og balance. Du kender sikkert Tullamore D.E.W fra den populære drik Irish Coffee, som er en af danskerens favorit i vintermånederne, men Tullamore D.E.W smager også fremragende i drinks. Hvis du gerne vil prøve whiskeyen på en anden måde, så skal du prøve en Tully Tonic eller Tully Ginger. De er både læskende og fremhæver whiskeyen på den helt rigtige måde.

Monkey Shoulder bliver produceret af William Grant & Sons. Det er en fremragende skotsk whisky, som oprindeligt blev skabt til at mikse whiskydrinks og cocktails med. Den kan dog også nydes rent. Den er fremstillet i små portioner af tre forskellige speyside single maltwhiskyer, som er med til at give den en enestående kvalitet. Dette gør den uimodståelig i drinks, såsom; Ginger Monkey, Monkey Jam Sour og Scotch Old Fashinoed. Er du ude efter en whisky, der sjov, fuld af smag og har en smule historie bag sig, så skal du prøve en flaske Monkey Shoulder. Du bliver ikke skuffet. Køb den online her