Vodka

Vodka, (af det russiske voda 'vand'), er typisk spiritus med 40 vol.% alkohol, fortrinsvis destilleret på korn eller kartofler, fortyndet med vand og filtreret. Vodka har været fremstillet siden begyndelsen af 1400-t. i det nordlige europæiske kornbælte, primært i Polen, Rusland, Norden og de baltiske lande. Dens fremstilling og karakter er nærtbeslægtet med dansk akvavit.

Vodka

Dyk ned i baggrunden om vodka

Ordet ’vodka’ stammer fra det russiske ord ’voda’, som betyder vand. Førhen valgte man at markedsføre vodka, som den hvide whisky, som havde en blødere og mildere smag.

Vodkaens historie er en smule uklar og har gennem mange år været diskuteret hvor vodkaen oprindeligt stammer fra. Den er blevet fremstillet siden begyndelsen af 1400-tallet og kommer stadigvæk primært fra Ukraine, Polen, Rusland, Norden og de baltiske lande.

Vodka laves primært af kartofler, korn eller sukkerroer der efterfølgende fortyndes med vand. Vodka bruges typisk i drinks eller cocktail, hvor den er med til at give den perfekte balance til drinken. Blandt andet nogle af de mest kendte cocktails, såsom; Cosmopolitan, Espresso Martini, Isbjørn, Sex on the Beach og Long Island Iced Tea. Ikke nok med vodka er det perfekte match til drinks og cocktails, så kan det også nydes rent. Det er ekstra populært at nyde vodka rent i blandt andet Ukraine og Polen. Skal du nyde vodka rent kræver det dog, at du vælger en premium vodka. Derudover så skal vodkaen nydes afkølet, men smid den endelige ikke i fryseren. Den ideelle temperatur er 7-14 grader, hvor mange efter følgende skal sippe til vodkaen i et lille glas.

Sådan fremstilles vodka
Oprindeligt blev vodka produceret på korn eller kartofler, men i dag kan det laves på mange forskellige måder. Vodka består primært af sukker, stivelse og vand, som skal igennem en filtrering efter destillation. Man benytter destillering og filtrering for at skabe den bedste kvalitetsvodka. Ved at filtrere vodkaen tilføjer man flere smagsnuancer. Dette sker enten gennem kul, kalksten eller bjergkrystaller, hvilket er med til at give en klarere, blødere og mere afrundet smag. Desto flere gange destilleret og filteret, desto mere ren er vodkaen i smagen. Derudover har dét vand som bruges til at fremstille vodkaen betydning for smagen og kvaliteten af alkoholen. Derfor er destillering, filtrering og dét vand, der bruges nogle af de typiske kendetegn, der er med til at adskille luksus, premium og almindelig vodka fra hinanden. Jf. EU's bestemmelser, er minimumskravet for alkoholprocenten i vodka 37,5%.

Hvor mange kalorier er der i vodka?
Vodka på 4 cl indeholder 94 kalorier/kcal, så hvis du tilføjer sodavand, juice eller andet vil kalorieantallet stige. Vil du gerne nyde en drink eller cocktail med få kalorier, så skal du prøve en Cosmopolitan, den indeholder kun 141 kcal eller en Espresso Martini med 195 kcal. Hvis du gerne vil have en drink med endnu færre kalorier, skal du prøve en Skinny Bitch med kun 93 kcal. Den består af 4 cl vodka og 10 cl danskvand. Du kan dog pynte drinken med en lime- eller citronbåd. En anden drink som indhold få kalorier er Vodka Red bull med kun 139 kcal, hvis du vælger en sukkerfri red bull, er der kun 96 kcal i drinken. Drinken består af 4 cl vodka og 10 cl red bull. Her kan du også pynten drinken med en limebåd.

Som nævnt tidligere kommer det an på destillering, filtrering og dét vand som benyttes. Alle disse parametre er typiske kendetegn, der adskiller en luksus, premium og almindelig vodka fra hinanden. De fleste vodkaer kan nydes i cocktails og drinks. Vil du gerne prøve en mere premium vodka, så skal du prøve SKYY Vodka. Den stammer fra USA og er udviklet af opfinderen og entreprenøren Maurice Kanbar. SKYY Vodka kan både nydes rent, men er også den perfekte mikser til en lang række verdenskendte cocktails, såsom Cosmopolitan, Espresso Martini og mange flere. En anden vodka som har en utrolig ren og blød smag, er Reyka Vodka. Det er en islandsk vodka, der destilleres og tappes på Island. Den er lavet på en blanding af hvede og byg, som gør at Reyka Vodka kan nydes ren eller i lækre cocktails. Vil du gerne prøve en anden type vodka, så skal du prøve Discarded Grape Skin Vodka. Denne vodka har en frisk og ren aroma med noter af grønne æbler og giver en lækkerhed til dine drinks og cocktails.

Køb din næste vodka online her og få den leveret direkte hjem til dig.

Vodka er ofte et populært valg, når det gælder om at mikse drinks eller cocktails og det forstår vi godt. Der er adskillige muligheder i forhold til smagskombinationer, og du kan med sikkerhed mikse en lækker og velsmagende cocktail med vodka. Derfor har vi samlet nogle af de mest kendte og lækreste drinksopskrifter med vodka til dig. Dette er blandt andet Cosmopolitan, Espresso Martini, Isbjørn, Sex on the Beach og Long Island Iced Tea.