Drambuie Whisky Likør

Drambuies uforlignelige smag er resultatet af en infusion af en unik, lagret skotsk whisky med en hemmelig kombination af urter, krydderier og honning. Oprindelsen kan spores til en hemmelig opskrift, der blev kreeret til Bonnie Prince Charlie af den kongelige apoteker i det 18. århundrede. Af helbredsmæssige årsager bestod eliksiren af krydderier som fx nelliker og safran for at give den fyldige, gyldne farve. Det blev prinsens personlige drik og han indtog nogle dråber hver dag for styrke og vitalitet. Drambuie er stadig royal i fremtoning og udsøgt i smag.

Indhold:

70 cl

Alkohol:

40%

Pris:

259 kr.

1

En drik for styrke og vitalitet

Drambuie er et omhyggelig blend af lagret skotsk whisky, lynghonning, krydderier og urter. Det er en unik spiritus med en unik smagsoplevelse. Drambuie har en klar, dyb gylden farve med aroma af lagret maltwhisky kombineret med et mix af blomster og urter og fyldig honning. Smagen er kalejdoskopisk – en kompleks oplevelse af urter kombineret med noget stærkt, noget sødt og honning. Smagen er fyldig, honningsød og med fuld krop.

En gave fra prinsen

Historien om Drambuie tager sin begyndelse i juli 1746. Prins Charles Edward Stuart, også kendt som Bonnie Prince Charlie, var på flugt efter nederlaget ved Slaget ved Culloden, hvor han havde kæmpet for at genvinde den engelske trone til Stuartslægten.

Prinsen blev jagtet af kongens mænd gennem den vestlige del af Skotland og her blev han hjulpet af mange modige mænd fra klanerne i området. Blandt dem var MacKinnonklanen hvis leder, John MacKinnon, hjalp prinsen med at flygte fra The Isle of Skye. Som tak for hans mod, forærede prinsen ham sin hemmelige opskrift på sin personlige likør. En gave, som klanen skattede og efterfølgende lod gå i arv gennem generationer. Det var opskriften på en ekstraordinær eliksir, der mange år senere, ville blive kendt verden over som Drambuie.

I 1873 blev opskriften overdraget til John Ross fra The Bradford Hotel på Skye, som begyndte at fremstille likøren til sine gæster. Gæster, der smagte den, kommenterede på gælisk, at det var ”an dram buidheach”, der oversat betyder ”drikken, der tilfredsstiller”. Det blev forkortet til Drambuie, navnet holdt ved og i 1893 registrerede Johns søn, James, Drambuie som et varemærke.

Vinder priser på stribe

I 1900 rejste Malcolm MacKinnon, fra en anden MacKinnon-slægt, fra Skye til Edinburgh for at arbejde i vin- og spiritusbranchen. Han kunne se de muligheder, der var i likøren, betalte royalties til James Ross’ enke og fremstillede i 1909 for første gang Drambuie på det skotske hovedland. I 1914 havde han erhvervet sig både opskriften og varemærket og han etablerede The Drambuie Liqueur Company. Rygtet om Drambuie begyndte at spredes og i 1917 bestilte Buckingham Palace en kasse. 1. Verdenskrig satte en midlertidig stopper for Drambuies kommercielle succes, men det vandt indpas mellem mange i hæren og blev et fast indslag i Highland Regimentets messe.

Opskriften på Drambuie er gammel, men den kan stadig begejstre. Det gælder også blandt komiteerne i de forskellige konkurrencer, der hvert år kårer de bedste inden for sin kategori. Her har Drambuie et antal gange fastslået sin position og kvalitet ved bl.a. i 2016 at vinde Årets Likørtrofæ i International Spirits Challenge, Årets Likørproducent samt høstet en Guldmedalje ved The Spirits Business.

Uændret fremstillingsmetode

Den nøjagtige opskrift på Drambuie har været en velbevaret hemmelighed, siden den blev bragt til Skotland i 1845. Fremstillingsmetoden har været stort set uændret gennem årene og forbliver en hemmelighed, som kun få i virksomheden kender. Urter, krydderier og skotsk lynghonning afmåles med omhu og blandes ved håndkraft efter den originale opskrift til en eliksir. Chief Blenderen skaber den perfekte skotske whiskybase ved at bruge et blend af whisky fremstillet på korn og de fineste Speyside og Highland maltwhiskyer, hvilket perfekt komplimenterer de diskrete smagsnuancer i den hemmelige eliksir. Til slut kommer håndværket med infusion, hvor eliksiren bliver blandet med whiskybasen for at skabe den ganske særlige og komplekse smag af Drambuie.

Rusty Nail

Ved slutningen af spiritusforbuddet i USA i 1933 var Drambuie blevet en populær drik på Østkysten, da den var god at mikse med den rå, amerikanske “forbudssprit”, hvis uraffinerede smag Drambuie var god til at overdøve.

Disse blandinger blev forløberne for den berømte drink Rusty Nail. Der er usikkerhed omkring den nøjagtige oprindelse, men man ved, at den første gang optræder på menuen i en berygtet club i New York i de tidlige 1960’ere. På et tidspunkt hvor det legendariske Rat Pack, der bl.a. bestod af folk som Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford og Joey Bishop, blev fremtrædende, tog de Rusty Nail med på scenen og dermed blev drinkens ikoniske status bekræftet samtidig med, at den fik sin placering i popkulturens historie. Prøv selv en Rusty Nail – det er let at lave den legendariske drink selv.

Global hjemmeside: https://www.drambuie.com/

Rusty Nail

Sød og krydret whisky drink

Se opskrift

Top 5 drinks med bourbon

Bourbon smager fantastisk rent, men er også velegnet til drinks og cocktails. Se opskrifterne her.

Læs mere

Monkey Jam Sour

Lækker og læskende cocktail, med whisky, hindbær og friskpresset citronsaft

Se opskrift

De lækreste whisky drinks med Monkey Shoulder

Top 4 Whisky cocktails med Monkey Shoulder. Se opskrifterne her.

Læs mere

Mint Julep

Bourbon drink med mynte, rørsukker og knust is.

Se opskrift