Whisky [fra det det skotske/galliske ord ” uisge beatha” som betyder ”livets vand”] er gyldne dråber med rødder i flere hundredårige traditioner. Lækker at nyde ren, neat eller on the rocks, men også perfekt i en række drinks og cocktails. Derfor får du her nogle bud på lækre drinks og cocktails med de famøse gyldne dråber.
5 poplærer Bourbon drinks og cocktails
Bourbon er en amerikansk whiskeytype opkaldt efter Bourbon County i Kentucky, som hen ad vejen blev til en selvstændig, defineret kategori. Bourbon skal fremstilles af minimum 51% majs, må ikke tilsættes farve og skal lagres på nye, amerikanske egetræsfade, som brændes indvendig. Der er ingen minimumskrav til lagringstiden på Bourbon. Bourbon må i dag fremstilles i hele USA, men produceres stadigvæk altovervejende i Kentucky.
1. WHISKEY SOUR
INGREDIENSER
- 5 cl Wild Turkey Bourbon
- 3 cl friskpresset citronsaft
- 2 cl Rose’s Sugar Cane (sukkersirup)
- 1 cl Æggehvide
- Pynt evt. med en skive citron
FREMGANGSMÅDE
Hæld alle ingredienserne i en shaker med is og ryst godt i ca. 10 sekunder. Si efterfølgende over i et lavt glas med is og pynt evenutelt med en skive citron.
2. OLD FASHIONED
INGREDIENSER
- 5 cl Wild Turkey Bourbon
- ½ cl Angostura Bitters
- 2 tsk rørsukker
- 1 stk revet appelsinskal
FREMGANGSMÅDE
Hæld alle ingredienserne i et glas med is, og rør indtil alt sukkeret er helt opløst. Top eventuelt glasset op med is efter behov. Klem til sidst et stykke revet appelsinskal over drinken, så olierne spredes over den, og dump den efterfølgende ned i drinken.
3. MINT JULEP
INGREDIENSER
- 6 cl Wild Turkey Bourbon
- 3 stk Myntekviste
- 2 tsk Rørsukker
- 2 cl danskvand
FREMGANGSMÅDE
Nulre først mynten, så bladene brydes og smagen kommer frem, og læg den efterfølgende i et glas. Fyld herefter dette op med knust is, og tilsæt rørsukker og Wild Turkey Bourbon. Rør indtil der kommer kondens på ydersiden af koppen eller den er fortyndet som ønsket. Top til sidst op med mere knust is, og pynt med mynte og sugerør.
*Du kan med fordel også tilsætte lidt frisk limesaft for en mere frisk udgave.
4. MANHATTAN
INGREDIENSER
- 6 cl Wild Turkey Bourbon
- 3 cl Rød Vermouth
- ½ cl Angostura Bitters
- Pynt evt. med et cocktailbær
FREMGANGSMÅDE
Hæld alle ingredienser et stort glas med is og rør godt rundt i ca. 20 sekunder. Si efterfølgende over i et afkølet cocktailglas og pynt eventuelt med et cocktailbær.
5. THE EXENE
INGREDIENSER
- 4,5 cl Hudson Baby Bourbon
- 3 cl Aperol
- 1,5 cl Friskpresset citronsaft
- 1,5 cl Honningsirup (alternativt 1 tsk almindelig honning)
- ¼ cl Angostura Bitters
- Pynt evt. med en citronskal
FREMGANGSMÅDE
Hæld alle ingredienserne i en shaker med is og ryst godt i ca. 10 sekunder. Si efterfølgende over i et afkølet martiniglas og pynt eventuelt med en citronskal.
5 klassiske whisky drinks og cocktails
Skotsk whisky er typisk dobbeltdestilleret på kobberkedler. Whiskyen lagres herefter på egetræ. For at være en skotsk whisky skal den være på mindst 40% alkohol, lagres i mindst 3 år på egetræsfad i Skotland samt tappes i Skotland.
1. GIRVAN SOUR
INGREDIENSER
- 2 cl Grant’s Scotch Whisky
- 2,5 cl Rose’s Sugar Cane (sukkersirup)
- 5 cl Friskpresset Citronsaft
- Pynt med et kirsebær liggende på skummet
FREMGANGSMÅDE
Hæld først whisky og sukkersirup i en shaker med is og ryst godt i ca. 10 sek. Tilsæt så friskpresset citronsaft og ryst godt igen. Si til sidst væsken over i et afkølet cocktailglas og pynt evt. med et kirsebær.
2. GINGER MONKEY (Whisky & Ginger Ale)
INGREDIENSER
- 5 cl Monkey Shoulder Whisky
- 15 cl Ginger Ale
- Pynt med en skive appelsin i drinken
FREMGANGSMÅDE
Fyld et højt glas med is. Hæld 5 cl Monkey Shoulder Whisky op og tilsæt så 15 cl Ginger Ale. Pynt med en skive appelsin og server.
3. MONKEY JAM SOUR
INGREDIENSER
- 5 cl Monkey Shoulder Whisky
- ½ cl Rose’s Sugar Cane
- 2 tsk Hindbærsyltetøj
- 2 cl Friskpresset citronsaft
- ½ cl Angostura Orange Bitters
- 3 cl Danskvand
- Pynt evt. med friske hindbær samt et mynteblad på toppen
FREMGANGSMÅDE
Hæld alle ingredienserne undtagen danskvand i en shaker med is og ryst godt i ca. 10 sekunder. Si efterfølgende væsken over i et glas med is, og top til sidst op med danskvand. Pynt evt. med friske hindbær, en skive appelsin, samt et mynteblad på toppen.
*Man kan også sagtens udskifte hindbærsyltetøj med en anden smag
4. RUSTY NAIL
INGREDIENSER
- 2 cl Drambui Whisky Liquor
- 4 cl Grant’s Scotch Whisky
FREMGANGSMÅDE
Ligetil, i et glas med is og rør rundt.
5. ROB ROY
INGREDIENSER
- 6 cl Grant’s Scotch Whisky
- 3 cl Rød Vermouth
- ½ cl Angostura Bitters
- Pynt evt. med et cocktailbær
FREMGANGSMÅDE
Hæld alle ingredienser et stort glas med is og rør godt rundt i ca. 20 sekunder. Si efterfølgende over i et afkølet cocktailglas og pynt eventuelt med et cocktailbær.