Be The Meister
Designer Søren Le Schmidt har leget med tøj og klæder siden barndommen. Han er stor fortaler for genbrug, har klædt royale på og er skrædderen bag Helle Thornings berømte kjole ved Dronningens 50års jubilæum.
Søren Le Schmidt har altid haft en legende tilgang til tøj og tekstiler. Han er opvokset i Ølgod nord for Esbjerg, og boltrede sig som dreng i bedsteforældrenes gardinbutik, hvor der var fri adgang til saks, nål og tråd og metermål af gardinruller i alle tænkelige farver. Det tændte kreativiteten i en meget tidlig alder. Efter gymnasiet gik turen til København, hvor Søren hurtigt blev en del af modebranchen, uddannede sig som skrædder og slog sig ned som selvstændig i 2018.
Moden går i cirkler
‘Klæder skaber folk’ lyder ordsproget, der (mindst) kan spores tilbage til 16. hundredtallets Shakespeare og et ræsonnement, som Le Schmidt i den grad har udforsket og efterlevet. Klæder ikke kun skaber folk, men er levende billeder på tid, samfund, historie og værdier og kan både konsolidere, udfordre og ændre gældende ideologier og samfundsstrukturer. Om det er militæruniformer eller flagrende hippie gevandter. En faglighed som Søren Le Schmidt selv betegner som hamrende passionsbaseret og et fag og en branche i evig forandring.
”Moden går i cirkler, sådan har det altid været. Jeg elsker at blande ting sammen på tværs af køn og epoker og skabe nye rammer og udtryk. Og ikke kun i tøj. Det kan også være spændende at designe en taske eller et møbel, som også er udtryk for livsstil og værdier”
Ifølge Søren er grænserne for hvad det maskuline og feminine er langt fra så givne og stereotype som de ofte fremstilles, og han mener, at det om ti år ikke vil give mening at opdele tøjbutikker i herre- og dameafdelinger.
”Det bevæger sig og ændrer sig hele tiden, og sådan har det altid været. Går man tilbage til ridderne og Christian den 4’s tid, gik de store, stærke mænd med pudder i ansigtet og lange parykker, strømpebukser og spændebånd. Kjoler har været en dominerende beklædning for mænd i en række sammenhænge. Det tilsvarende kan siges om flere kvinde-moder, hvor man fx i 1930-40'erne i høj grad ‘lånte’ fra klassisk mandeekvipering. Det spændende og udfordrende for mig er at sætte tøj sammen på nye måder, der giver mennesker oplevelse af frihed og værdi”
Veltilpas
Søren Le Schmidt har arbejdet inden for film- og teaterverdenen, og har taget mål til klæder til privat og offentlig brug i vid udstrækning. Designeren lægger vægt på, at de enkelte kunder ikke skal føle sig klædt ud, men føle sig tilpasse og frie i tøj, der reflekterer og styrker den enkeltes personlighed. Tøjet bliver skabt ud fra præcise mål, så det færdige resultat i bogstavelig forstand sidder som skræddersyet på kunden. Udover en åben tilgang til køn, kropsbevidsthed og diversitet er Søren Le Schmidt også bevidst om den grønne omstilling, hvor tøj og modebranchen - som generelle forbrugsmønstre - kunne trænge til et serviceeftersyn.
”En gennemsnitlig dansker forbruger 17 kg nyt tøj om året, og der hersker en udbredt brug og smid væk-kultur. Jeg er stor fortaler for, at vi skal bruge, hvad vi har, og vi skal være kreative i forhold til at genbruge tøj og sætte det sammen på nye måder. Jeg går op i at re-designe tøj i stedet for at lade os begrænse og smide en trøje ud, bare fordi der er et hul på ærmet. Jeg ser det mere som en mulighed for at sætte tøj sammen på nye måder"
Kjolen på Nationalmuseet
Søren Le Schmidt boltrer sig let fra genbrugsbutikken til de bonede gulve. En personlig milepæl var Kronprinsesse Marys kjole til Dronningens nytårstaffel i 2019. Og senest er Le Schmidt manden bag den nok mest omtalte beklædningsgenstand i Danmark i 2022. Nærmere bestemt tidligere statsminister Helle Thornings lyserøde kjole, som hun med stil og selvsikkerhed var iført til Dronning Margrethes 50-års jubilæum i september. En kjole der til oktober skal udstilles på Nationalmuseet. En kjole der er blevet såvel hyldet for sin stil og elegance, som værende for vovet og upassende til en royal begivenhed. En dansk pendant til den finske statsminister Sanna Marins tøj- og livsstil, som globalt har skabt livlig debat om forskellen på kvinder og mænd i ledende positioner. Kan en kvinde i en magtfuld position både danse, feste og vise sig i tøj, der fremhæver og aner naturlige kvindelige former? I Søren Le Schmidts optik bliver det et rungende ja, som er yderst tilfreds med kjolen, som også er ment som en indirekte hyldest til Dronningen.
”Kjolen er lavet i en hot pink i crepe georgette, konstrueret som en smal silhuet, men med et kæmpestort skørt samt voluminøse og lange ærmer. Et stort skørt og volumen i ærmerne er noget, som vi har set Hendes Majestæt med gennem tiden utallige gange, så det var ligeledes en måde at hylde hende på. Kjolen er udarbejdet med pink silkeduchesse kanter samt bælte og en grafisk udskæring. Jeg har modtaget rigtigt mange roser for kjolen, og synes jeg, at jeg har skabt en rigtig smuk kjole til hende, som jeg er meget stolt af”
Succes må aldrig blive en sovepude
At Søren Le Schmidt matcher Jägermeisters ‘Be the Meister’ koncept taler for sig selv, hvilket designeren selv kommenterer på følgende vis:
”Succes må aldrig blive en sovepude, man må aldrig blive doven og magelig og repetere sig selv. Man skal altid forsøge at genopfinde sig selv, og ikke være bange for at smadre det, der virker”
Mød nogle af de andre Meisters