Pere-Magliore Calvados flaske

Père Magloire Calvados

Kompleks bouquet og unik smag Kraftig aroma af æbleblomst, en lækker sprød …

Kompleks bouquet og unik smag

Kraftig aroma af æbleblomst, en lækker sprød smag med harmoni af friskt æble og en smuk, mørk og gylden farve. Med en håndvarm Père Magloire Calvados V.S.O.P. i glasset har du en skøn avec til kaffen, som også er en fortræffelig mikser i drinks. V.S.O.P. er særlig, da den er fremstillet af fire æblesorter dyrket og høstet udelukkende fra Pays d’Auge-området i Normandiet i Frankrig. Pays d’Auge dækker knap 6 % af Normandiet.

Den karakter æblerne får fra jorden kombineret med en dobbeltdestillation i kobberkedler, gør V.S.O.P. til en raffineret calvados med en specielt fin og let smag, hvor man straks fornemmer den komplekse bouquet og unikke “Pays d’Auge” smag. V.S.O.P. har lagret mindst fire år på egetræsfade.

V.S.O.P. Calvados Pays d’Auge er både blød og kompleks i smagen, hvilket gør den til en perfekt avec. Men det kan også anbefales at prøve den til modne oste, hvor den også gør sig rigtig godt.

Her skal æblerne komme fra

Normandiet er inddelt i tre zoner, der hver dyrker æbler af forskellige sorter, hvilket ligger til grund for de tre betegnelser; appellation Calvados, appellation Calvados Pays d’Auge og appellation Calvados Domfrontais.  For appellation Calvados gælder, at æblerne kommer fra et stort område i Normandiet og at calvadosen er enkeltdestilleret. Faktisk falder 74 % af al produktion ind i denne kategori. Hos Père Magloire er varianten Fine, 12 års, Memoire en appellation Calvados. For appellation Pays d’Auge gælder, at æblerne kommer fra netop denne region. For at opnå denne betegnelse skal der være tale om en dobbeltdestillation. Omkring 25 % af produktionen falder ind under denne kategori. Hos Père Magloire fremstiller man følgende varianter med appellationen Pays d’Auge; VSOP, XO og Heritage. Den sidste appellation Calvados Domfrontais indeholder 30 % pærer og både pærer og alle æbler kommer fra Domfront-regionen. Der er tale om en enkeltdestillation og blot 1 % af den samlede calvados-produktion får denne betegnelse. Père Magloire fremstiller også en Calvados Domfrontais.

Normandiets stolthed

Der er mange trin i fremstillingen af calvados. Hvert trin forudsætter viden, passion og bestemte evner. Det hele begynder i frugtplantagerne, hvor man dyrker bestemte æblesorter. Efter høsten bliver disse æbler til cider, som herefter destilleres til brændevin, som kaldes eau-de-vie. Herefter påbegynder Cellar Masteren sit tålmodige arbejde i de hemmelige kældre og det er tid til lagring.

Æbler er Normandiets stolthed. Det tempererede klima og bølgende enge udgør et ideelt sted at dyrke æbler til fremstilling af cider. Der findes mere end 150 forskellige sorter og de er inddelt i fire kategorier: sød, bittersød, bitter og syrlig.

Cider – en ren og nobel drik

Calvados er fremstillet af cideræbler. Først udvælges æblerne efter en række kriterier, der sikrer, at cideren får en bestemt kvalitet, som igen bestemmer kvaliteten af den destillerede eau-de-via. Herefter presses æblerne, hvorefter mosten fermenteres. Den naturlige proces tager omkring fire til seks uger, hvorefter alkoholindholdet er mellem fem og seks procent. Ud af et ton æbler, får man 750 liter cider.

Dobbelt- eller enkeltdestillation

Der er to måder at destillere cideren på til calvados. Dobbeltdestillation foregår på traditionelle kedler. Den første destillation frembringer en alkohol på 25-30 %, også kendt som ”petite eau”. Den anden destillation frembringer en alkohol på 70 %, som kaldes ”bonne chauffe”(på dansk ”god varmekilde”). Dobbeltdestillationen giver en diskret æblearoma og en lang eftersmag. Smagen bliver rundere og federe med tiden og modningen og lagringen er optimal efter 25-50 år.

Enkeltdestillation foregår i søjlekedler ved at opvarme cideren indtil den bliver til damp. Herefter nedkøles dampen og bliver til en alkohol på 70 %. Enkeltdestillationen giver en kraftig æblearoma og en meget frugtig smag. Den er ideel til ung calvados, men optimal hvis den lagres i 12-18 år.

Cellar Masterens vigtige opgave

Efter destillationen lagres den unge calvados på egetræsfade. Cellar Masteren udvælger omhyggeligt de fineste fade til lagring af den destillerede alkohol. Under lagringen sker den mystiske udveksling mellem alkoholen, luften og træets tanniner, der giver farve, kompleksitet og rundhed til calvadosen. Cellar Masteren følger lagringen tæt. Med kombinationen af hans mangeårige erfaring, viden og personlige ”touch” skaber han identiteten af Père Magloires Calvados. Hver variant af calvados har sin egen kvalitet og smag og det er Cellar Masterens opgave at sikre den samme standard år efter år. Det er ikke ualmindeligt, at en Cellar Master har arbejdet det samme sted i 30 år eller mere.

Sådan læser du etiketten på en flaske Calvados

Calvados er altid en blanding af flere årgange og den alder, der fremgår af etiketten er altid den yngste årgang i flasken. Derfor kan en 20-års calvados sagtens indeholde brandy, der er 30 år eller mere. Man skelner mellem de forskellige varianter på denne måde:

“Fine” eller ”V.S.” (Very Special) lagrer mindst to år på egetræsfade.

“Old” og “Reserve” lagrer mindst tre år på egetræsfade.

“V.O.” (Very Old), “Old Reserve” og “V.S.O.P.” (Very Superior Old Pale) lagrer mindst fire år på egetræsfade.

“Extra”, “X.O.”, “Napoleon”, “Hors d’age”, “Very Old Reserve” og “Very Old” lagrer mindst seks år på egetræsfade.

“Millésimes” (Vintages) garanterer høståret, men der er ingen garanti for længden af lagring undtagen, hvis det er specifikt fremhævet.

 

Få mere information om brandet her