Aperol flaske

Aperol

Aperol er essensen af den italienske aperitifkultur, hvor man efter arbejde mødes med venner på barer og caféer, nyder lidt mad og lidt at drikke, inden man går hjem. Dette er indbegrebet af ”La Dolce Vita” (Det søde liv), som italienerne er så kendte for. Den flotte, orange farve og den dejlige forfriskende bittersøde smag, der blandt andet stammer fra appelsiner, urter og rabarber, har gjort Aperol til en favorit ikke blot blandt italienerne, men også danskerne har taget Aperol til sig.

Essensen af den italienske aperitif-kultur

Aperol er essensen af den italienske aperitifkultur, hvor man efter arbejde mødes med venner på barer og caféer, nyder lidt mad og lidt at drikke, inden man går hjem. Dette er indbegrebet af ”La Dolce Vita” (Det søde liv), som italienerne er så kendte for. Den flotte, orange farve og den dejlige forfriskende bittersøde smag, der blandt andet stammer fra appelsiner, urter og rabarber, har gjort Aperol til en favorit ikke blot blandt italienerne, men også danskerne har taget Aperol til sig. Aperol Spritz er perfekt som aperitif, velkomstdrink eller som en alkohol-let cocktail senere på aftenen. Den store popularitet har gjort Aperol til det mest solgte spiritusmærke i Italien og et af de hurtigst voksende premium spiritusmærker i verden.

To brødre fik en god idé

Aperol blev skabt i 1919 i den norditalienske by Padova af brødrene Silvio og Luigi Barbieri. De fik den revolutionerende idé at skabe den mildeste aperitif nogensinde med en alkoholvolumen på kun 11 %, hvilket gør Aperol velegnet som aperitif og til alkohol-lette drinks og cocktails. Aperol blev snart synonym med ordet ”Spritz”, der oprindeligt refererede til traditionen med at fortynde vin med vand for at lette smagen og mindske alkoholprocenten. Traditionen går tilbage til 1920’erne og kommer fra Aperols hjemegn, Veneto i Norditalien. Her nydes der efter sigende omkring 300.000 Aperol Spritz drinks dagligt – svarende til ca. 200 i minuttet døgnet rundt. Med den flotte orange farve, er Aperol Spritz også en af de drinks, der får flest hashtags på Instagram.

En uforlignelig aperitif

Smagen, som er unik og dejlig forfriskende, er skabt ved hjælp af en perfekt balance mellem udvalgte ingredienser. Aperol minder en lille smule om Campari (LINK) i både smag og aroma, men Aperol indeholder kun halvt så meget alkohol som Campari og er mere mild i smagen. Opskriften, der ikke er ændret siden 1919, resulterer i en uforlignelig aperitif med en flot og festlig orange farve.

Lækre drinks året rundt

Aperol Spritz kan drikkes året rundt og egner sig rigtig godt, når du vil servere lækre, indbydende og stemningsskabende drinks, der ikke er alt for stærke, for med en alkoholvolumen på 11 % er Aperol et skønt, alkohol-let alternativ til de lidt stærkere drikke. Opskriften på Aperol er hemmelig, men det er stadig den samme originale fra 1919. Det er dog velkendt, at den rige og nuancerede smag bl.a. kommer fra pomerans, sød appelsin, rabarber, urter og kinatræ. Produktionen af Aperol finder sted i den norditalienske by Padova.

En kæmpe skål

I juni 2012 samledes 2.657 personer på Markuspladsen i Venedig for at få en plads i Guinness Rekordbog for ”Den største Aperol Spritz-skål”. Omkring halvdelen var italienere, resten kom fra alle steder i verden. De var alle iklædt orange t-shirts, da de løftede deres glas og skålede sig til en verdensrekord.

Fra 2010 til 2013 var Aperol sponsor for Road Racing World Championship Grand Prix og i en periode fra 2014 indgik Aperol Spritz en sponsoraftale med den engelske Premier League-klub Manchester United.

Sådan kan du også nyde Aperol

Hvis du ikke har smagt Aperol Spritz, er du gået glip af en skøn drink. Og hvis du kun har smagt Aperol Spritz, så prøv den orange aperitif i en ny forklædning, fx med syrligheden fra friskpresset citronsaft:

Aperol Sour

Med både friskpresset citronsaft og Rose’s Sugar Cane, får du en cocktail, der både er bitter, syrlig, men også med et strejf af sødme. Prøv den fx som velkomstdrink, hvor den vil skærpe appetitten på middagen.

Aperol Spritz

Denne drink behøver vist ikke yderligere introduktion.

Eller hvad med at servere en Aperol Spritz-sorbet som dessert for dine gæster?

Opskriften er til fem portioner:

  • 6,75 dl vand
  • 4,5 dl sukker
  • 1,1 dl Aperol
  • 1,5 tsk appelsinskal
  • Prosecco til at toppe op med

 

Fremgangsmåde:

  • Sæt ismaskinen til at køle.
  • Hæld sukker og vand i en kasserolle og varm forsigtigt op indtil sukkeret er smeltet.
  • Lad sukker lagen køle af. Tilsæt herefter Aperol og appelsinskal og stil i køleskab i mindst to timer.
  • Når ismaskinen er helt kold, hælder du sukkerlagen i maskinen og følger maskinens instruktioner. Når sorbeten er færdig, stiller du den i fryseren til den er helt fast.
  • Anret i glas og pynt evt. med lidt appelsinskal. Top op med prosecco og server straks.

 

Tip! Har du ikke en ismaskine, kan du sætte sorbeten i fryseren og røre i den med nogle timers mellemrum. Man kan også bruge Campari i stedet for Aperol.

 

Få mere information om brandet her

Drinks med Aperol

Tilføjet til
dit drinkskort

Aperol Spritz

Italienske aperitif og storfavorit i hele Danmark.

Læs mere her