Barudstyr og guide til det helt rigtige glas

Få et nemt og hurtigt overblik over de essentielle barredskaber og glas der typisk benyttes til drinks og cocktails

Barudstyr Guide

 

 

Jigger (Målebæger)

Jigger - Drinks Målebæger

Bruges til at blande de rigtige forhold mellem spiritussen og de øvrige ingredienser. Dette giver den bedste smag, og du undgår at lave for stærke drinks. Hvis du ikke har en jigger kan du med fordel anvende en spiseske. 1 Spiseske svarer ca. til 1 cl.

Huske altid selv at smage på dine drinks og cocktails, før du serverer dem for dine gæster. Dette kan du nemt gøre ved hjælp af et sugerør som du stikker i drinken, hvorfor efter du sætter en finger for enden hvor man suger, og derefter løfter sugerøret op på din tunge, og slipper med fingeren.

Image Copyright: popovaphoto / 123RF

 

Shaker

Cocktail Shaker

Anvendes til at blande ingredienserne rigtigt sammen samt nedkøle drinken. Hvis du ikke har en shaker, så kan du også anvende et glas eller beholder med låg som alternativ.

Hold altid på begge ender af shakeren, og ryst væk fra gæsterne, når du shaker. Ryst shakeren, til der kommer kondens på ydersiden (ca. 10 sekunder). Så er cocktail’en tilpas afkølet.

Image Copyright: mipan / 123RF

 

Morter (Muddler)

Drinks Muddler - Drinks Morter

Anvendes til at presse saft ud af eksempelvis bær, mynte og lime, typisk i selve drinkglasset eller shakeren.

Image Copyright: joytasa / 123RF

 

Barske / Cocktailske

Barske - Cocktailske

En barske bruges til at bygge lag, samt grundig omrøring af dine drinks og cocktails. De bedste af slagsen har en snoet stilk og en flad afslutning, hvilket sikrer fuld kontrol over skeen. Har du ikke en rigtig barske, så kan du som alternativ benytte eksempelvis en spiseske eller irish coffee ske.

Image Copyright: popovaphoto / 123RF

 

Cocktailsi (Strainer)

Cocktail Strainer - Cocktailsi

Bruges til at dræne ingredienser fra væsken, typisk fra shakeren.

Image Copyright: popovaphoto / 123RF

DrinksGlas Guide

 

 

Highballglas (Longdrink)

Highballglas, er høje glas der indeholder 24 til 35 cl, der typisk fyldes godt op med isterninger, inden ingredienserne bestående af 1 type alkohol og 1-2 typer alkoholfrie mixers kommes i.

 

Collinsglas

Et Collins-glas er som Highballglas cylindriske, men smallere og højere, og indeholder 30 til 41 cl. Det bruges til at servere drinks som eksempelvis Tom Collins cocktails.

 

 

Lowballglas

Også kaldet ’Old Fashioned’-glas eller whiskyglas, er lave glas der typisk indeholder 18 til 30 cl. De anvendes til enkle drinks on-the-rocks, der typisk ikke skal rystes eller pyntes. White Russian’s og Old Fashion’s serveres eksempelvis i et Lowballglas.

 

 

Hurricaneglas

Et Hurricaneglas er et stort og rummeligt glas, som typisk holder 44 til 60 cl. Det har fået navn efter den traditionelle stormlampe. Glasset bruges typisk til eksotiske og tropiske drinks som eksempelvis Piña Colada, hvor man typisk pynter med en masse frugt.

 

 

Champagneglas

Det traditionelle høje tulipanformede glas holder 18 til 30 cl, og er designet til at hjælpe champagne og andre mousserende drinks med ikke at miste for mange bobler for hurtigt, så champagnen forbliver perlende i lang tid.

 

 

Martiniglas

Dette glas holder op til 13 cl, og bruges selvsagt til bl.a. Martini’s, men også andre ikoniske drinks og cocktails som eksempelvis Manhatten, Cosmopolitan og Gimlet. Den lange stilk gør, da der aldrig er isterninger i dette glas, at man bedre kan holde på glasset uden at varme den kolde væske op.

 

 

Margaritaglas

Margaritaglasset holder 35 cl og bruges til eksempelvis Daiquirie’s og Margaritas, og andre drinks med grødet is (slush ice konsistens). Det er typisk større end et Martiniglas, men kan have samme form. Det bør altid afkøles inden brug, da drinks der serveres i dette glas netop er med grødet is, og derfor nemt smelter.