Tips

Bartip #

0001

Smags Balancer

I cocktails arbejder man primært med balancen mellem surt (citrus) og sødt (sukker, frugt, spiritus), men også bitterhed, salt og umami er smage, der leges med. Der er ikke et fast facit for, hvor sur eller sød en drink skal være, prøv dig frem og find din foretrukne balance ved at tilsætte mere eller mindre sukkersirup.

Foruden sur-/sødbalancen kan man tilsætte forskellige smage - det kan være frugt og/eller sirup, juice, likør, krydderi, spiritus m.m. for at få den til at smage godt. I cocktails søger man ikke udelukkende at maskere smagen af en spiritus, men bruger i stedet denne smag til at opnå en interessant effekt.

Bartip #

0002

Fortynding

Cocktails afkøles normalt, vha is. Dette dæmper smagen, og samtidigt fortyndes drinken, så den bliver mere behagelig at drikke.

Bartip #

0003

Blande Teknikker

Shake: Ingredienserne hældes op i en shaker med is, som rystes. Derved bliver de blandet, isen afkøler ingredienserne, isen afgiver vand, der er med til at fortynde drinken, og ingredienserne iltes. Man bruger rigeligt med is og shaker hårdt i typisk 10 sekunder. Hvis isen er begyndt at smelte (er våd), afgiver den vand hurtigere, og man skal shake kortere tid.

Dry Shake: Gøres typisk, når der er tilsat æg til drinken, da man kan få dette til at danne et flot lag skum. Først shakes uden is, hvorefter man så typisk shaker med is.

Stirre: Rør drinken med is, til den er afkølet, blandet og fortyndet. Herved forbliver væsken klar. Denne teknik bruges til bl.a. Martini og Old Fashioned. Denne teknik er ikke egnet til at blande tunge ingredienser såsom fløde.

Blende: Herved integreres frugt og is i drinken til en slags slurry.

Build: Ingredienserne hældes i et glas med is. Dette bruges ved simple drinks som Gin-Tonic, som dog stadig har godt af lige at blive rørt rundt engang.

Bartip #

0004

Andre Teknikker

Muddle (morte): Et redskab bruges til at mase citrus eller bær, så saften kommer ud. Generelt skal man kun trykke ingredienserne et par gange. Hvis man maser limeskiver til puré, kommer der ikke kun saft ud, men også bitterstofferne fra skrællen, og det ændrer drinken.

Straine (si): Efter at have shaket drinken hældes den gennem en grov si (strainer) - for at fjerne is og frugtstykker. Dette er specielt relevant ved drinks, der serveres uden is. Man kan desuden bruge en Fine Strainer, en fin si, hvis man ønsker at fjerne de små isstykker.

Float: det vil sige at ligge et lag øverst på drinken, det gøres ved til slut at hælde f.eks. Grenadine over bagsiden af en ske.

Lair: dette vil sige at lægge ingredienserne i lag (B52), og kan kun gøres ved at lægge den tunge ingrediens nederst og så hælde en lettere ovenpå, over bagsiden af en ske.

Zest: Her tager man skralden fra en frisk citrusfrugt og presser mellem fingrene, så olierne sprøjter ud over drinken, og giver smag og duft (Se her). Hvis man sprøjter olierne gennem en flamme, så de antændes, så er det et Flamed Zest; dette karamelliserer sukkeret i olien. Pas på du ikke rammer drinken med flammen, så kommer der sod på, og det smager fælt.

Pourer: Hældetud, der gør det lettere at dosere det, der kommer ud af flasken.

Dash (stænk): Dette er den mængde, der sprøjter ud, når man vender en stænkflaske på hovedet, dette svar ca. til 0,5 cl eller 1 tsk.

Glas: Drinken smager ikke anderledes, hvis den serveres i et andet glas, så bruge dem du har stående. Det vigtige er, om der skal is i eller ej. Serveres drinken uden is er det en god ide at køle glasset inden eller varme det til varme drinks.

Bartip #

0005

Ingredienser

Sukkersirup: Er et must, når man laver cocktails, da granuleret sukker er svært at opløse. Man kan købe Rose’s Sugar Cane i velassorterede supermarkeder – gør det! Ellers kan du lave din egen, men så kan den variere i sødme. Ligeledes kan flormelis bruges, men det er ikke så præcist at arbejde med.

I forhold til lime- og citrusjuice, opnås det bedste resultat med helt friskpresset juice. Brug ikke det koncentrat man kan købe i supermarkederne. Man kan med fordel bruge Rose’s Lime, når man ikke har frisk citrus - husk blot at Rose’s er sødere end frisk lime. Man kan også bruge Rose’s Lime til at gøre drinks mere ensartede ved at blande frisk lime og Rose’s Lime, da frisk lime varierer i surhed.

I drinks som Strawberry Daiquiri vil jeg altid bruge både friske jordbær (hvis de er i sæson, ellers bruger jeg frosne) for at få frugtkød og smag i drinken, men også Rose’s Strawberry for at få jordbærsmagen frem, da jordbær ikke smager af meget.

Nogle opskrifter kræver Angostura - dette er en bitter ligesom Jägermeister. Hvis du ikke har Angostura, kan du bruge Jägermeister i stedet.

Æggehvide: Dette gør drinken cremet og runder de sure noter af, hvorfor der også skal bruges lidt mindre sukker, når man bruger æggehvide. Desuden danner æggehvide et flot skumlag.

Fløde: Det smager nu bedst med fløde, så lad være med at erstatte det med mælk smile

Bartip #

0006

Udstyr

Udstyr: Det er en god idé at få en shaker, et målebæger (1 cl måleenheder) og en limepresser – det gør arbejdet meget lettere. Herudover er det praktisk med en lang ske, en kniv, en lille si og en muddler.

Barskabet: Man behøver ikke at have 50 flasker stående for at lave cocktails, men omvendt er det godt at have et solidt sortiment; også af smagsgivende likører som Licor 43, Cointreau, Campari og Passoa samt sirupper som Rose’s i flere varianter. Herudover skal man bruge de gængse spiritusser, så som gin, rom, vodka, whisk(e)y og tequila. Normalt kan man komme langt med en billig, tør gin som Finsbury, men der er også mange nye spændende gins, såsom Hendrick’s Gin, der er så unik, at den ikke kan erstattes i visse drinks. Lys rom og vodka er der ikke den store forskel på, så her kan man bruge, hvad man har lyst til. Vi bruger dog SKYY Vodka, da denne er meget ren i smagen. Mørk rom varierer meget i smagen, fra sød til krydret, over frugtig - sørg for at have lidt forskelligt. Ligeledes med whisk(e)y, der groft kan inddeles i bourbon, scotch og irsk whiskey. Tequila er også en fantastisk smagsgiver, der hører hjemme i ethvert barskab.

Dette website bruger cookies.